۱٫ پرورش بابونه
پرورش بابونه برای افرادی که یک زمین خالی و یا مکانی برای ساختن گلخانه دارند بسیار مناسب است. از گیاه بابونه برای عطرسازی، تزئین، لوازم آرایشی و تولید دارو استفاده میشود. گیاه بابونه به حرارات متوسطی نیاز دارد و در دسته گیاهان مناطق معتدل قرار میگیرد.
جوانه زدن بابونه در دمای ۵ الی ۸ درجه سانتیگراد شروع میشود، اما بهترین دما ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد است. این محصول، بیشتر در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، همدان و گلستان کشت میشود. بابونه بسته به شیب زمین و جنس خاک و… به دو روش کشت میشود:

- مستقیم
- غیرمستقیم
۲٫ پرورش شاه بلوط
شاه بلوط گیاهی مختص به مناطق سردسیری است که در بیشتر جنگلها و مناطق ایران یافت میشود. این درخت ۲۰۰ سال عمر میکند و آب و هوای آفتابی را دوست دارد. شاه بلوط در آخر بهار و اول پاییز شروع به گل دادن میکند.از این گیاه برای ساخت محصولی به نام تانن یا جوهر مازو استفاده میکنند که مادهای بسیار گرانبهاست! این ماده در صنایع مختلفی مانند چرمسازی ،نساجی و… کاربرد دارد.
افرادی که محل زندگی آنها در اطراف جنگلهای بلوط است، به سادگی میتوانند این گیاه را تولید کنند. البته جالبتر آن است که از شاه بلوط برای فندقِ آجیل هم استفاده میشود، ولی بیشتر مردم، از فندق استفاده میکنند.

۳٫ گردو آمریکایی
یکی دیگر از ایده های پولساز کشاورزی پرورش گردو آمریکایی است. این گیاه به ارتفاع ۳۵ متر میرسد و بسیار تنومند است. تاج درخت گردو آمریکایی ۲۰ متر گسترش پیدا میکند.
طبق تحقیقات مختلف، گردو آمریکایی دارای آنتی اکسیدان فراوانی است که در پیشگیری از بیماری قلبی و سلامت قلب تاثیر زیادی دارد. در ضمن، این گیاه سرشار از مواد معدنی، منیزیم، فسفر، پتاسیم، ویتامین a، b و e است. سرخپوستان امریکایی از این خوراکی ارزشمند استفاده فراوانی میکردند.

۴٫ پرورش بامبو
تاریخ استفاده بامبو توسط بشر بسیار طولانی است. ارزش این گیاه به اندازهای است که در زمان رضاشاه گروهی از چین برای آموزش ایرانیان به لاهیجان آمدند و همان موقع اولین مزرعه بامبو در ایران شکل گرفت. امروزه بامبو در رنگهای مشکی، زرد، طلایی و سبز تولید میشود. ویژگی بسیار مهم این گیاه، دوام و مقاومت بسیار بالای آن است. درواقع به سادگی نمیتوان به بامبو آسیبی وارد کرد.
هنرمندان از بامبو لوازم مختلفی میسازند، لوازمی مانند:
- مبلمان گرانقیمت
- لوازم رومیزی و تزئینی
- لوازم التحریر
- انواع دکوراسیون زیبا
- و…

۵٫ پرورش استویا
استویا یک گیاه بومی در آمریکای جنوبی است. میزان شیرینی این گیاه ۱۰۰ الی ۴۰۰ برابر از شکر بیشتر است و هیچکدام از عوارض شکر را ندارد! یعنی افراد عادی و دیابتی با خوردن استویا، بیمار نمیشوند.استویا هیچ کالری و کربوهیدراتی ندارد و خوردن آن، افراد را چاق نمیکند. امروزه در کشور ما چاقی و دیابت به شدت در حال افزایش است. شما با پرورش استویا، یک بازار بزرگ و مناسبی در اختیار دارید.

۶٫ پرورش کینوا
کشور ایران با یک مشکل بزرگ به نام کمآبی مواجه است. بنابراین، باید به سمت پرورش و کشت گیاهانی برویم که نیاز به آب کمتری دارند. به همین علت در سالهای اخیر، پرورش گیاه کینوا آغاز شده است.این گیاه با شرایط آبوهوایی مختلف سازگاری بسیار خوبی دارد و میتوان آن را در مناطقی با ۷۰ تا ۶۰۰ میلیمتر بارش، کشت کرد.
کینوا نیاز به آب بسیار کمی دارد و به راحتی میتوان آن را به جای محصولاتی مانند برنج پرورش داد. کینوا یک جایگزین عالی برای برنج محسوب میشود و میتوان آن را با مخلوط برنج هم خورد. این گیاه جزو غلات قرار میگیرد (البته طبق نظر برخی جزو غلات نیست) و پروتئین بیشتری نسبت به گونههای مانند خودش دارد. کینوا دارای مواد مفیدی مانند موارد زیر است:
- فیبر
- منگنز
- مس
- ویتامین ب
پرورش کینوا دارای مزایای زیر است:
- نیاز به آب اندک
- کاهش واردات برنج
- هزینه پرورش پایین
- قیمت مناسب
- سازگاری با هر نوع شرایط آبوهوایی
تمامی موارد بالا، کینوا را به یک محصول بهصرفه و اقتصادی تبدیل کرده است. قیمت جهانی کینوا از گندم بالاتر است و هزینههای تولید این گیاه در ایران کمتر از گندم میشود. دلیل این مسئله این است که برای پرورش کینوا به آب، کود و نظارت بسیار کمتری نسبت به گندم نیاز داریم.

در ضمن، قیمت بالاتر کینوا در کشورهای جهان، باعث ایجاد درآمد دلاری بسیار مناسب در کشور میشود. شما با یادگیری مهارت رشد کسب و کار و پرورش این گیاه به یک درآمد عالی میرسید.
۷٫ تمرهندی
یکی دیگر از ایده های پولساز کشاورزی، پرورش تمر هندی است. مرکز این گیاه در قاره آفریقا و مناطق استوایی است. تمر هندی بین ۹ تا ۲۰ متر رشد میکند و عمر بسیار طولانی دارد. تمر هندی در خاکهای اسیدی، رسی و ماسهای بهتر رشد میکند. گیاه تمر هندی مقاومت بسیار خوبی در برابر باد و خشکی دارد. البته به سرما حساس است.
زمانی که میوه تمر هندی کال است، گوشتی سبز و ترش مزه دارد. به همین علت از آن برای چاشنی غذاها نیز استفاده میشود. اما میوه آن بعد از رسیدن، کاملاً شیرین است. در بعضی مناطق، تمر هندی را به عنوان میوه مصرف میکنند. از تمر هندی برای تهیه خوراکیهای زیر استفاده میشود:
- انواع آبمیوه و نوشیدنیها
- مربا
- بستنی
- شربت
- انواع دسر
گیاه تمر هندی عاشق مناطق گرمسیر است و در استانهایی نظیر فارس، به خوبی رشد میکند. با مشاهده قیمت بستههای وارداتی تمر هندی، میتوان به ارزش بالای اقتصادی آن پی برد. بنابراین، پرورش این گیاه سود بسیار خوبی را نصیب شما میکند.

۸٫ پرورش بادام زمینی
پرورش بادام زمینی، مخصوص مناطق معتدل است. این محصول در سراسر جهان، برای گرفتن روغن آن، پرورش داده میشود. اما در کشور ما بیشتر به عنوان آجیل خوراکی استفاده میشود! خواص بادام زمینی بسیار زیاد است و جای بیان کردن آنها، در این مقاله نیست. نکته مهم این است که قیمت بادام زمینی بالاست و اگر بتوانید آن را به منظور روغنکشی پرورش دهید، سود فراوانی میکنید.

۹٫ پرورش کتیرا
پرورش کتیرا یکی دیگر از ایده های پولساز در زمینه کشاورزی است. از کتیرا به عنوان نرمکننده، چسباننده و سوسپانسیون در صنایع زیر استفاده میشود:
- غذا
- دارو
- آرایشی و بهداشتی
کتیرا مادهای به رنگ سفید یا کرم و بی بو است که از شکاف بین ساقه گیاه گون به دست میآید. از بین ۷۰۰ گونه گیاه گونِ موجود در ایران، فقط میتوان از ۱۲ گونه آن کتیرا را استخراج کرد. گون را میتوان در کوهپایهها و کوهستانها پیدا کرد. مسئله ناراحتکننده این است که مردم محلی و عشایر، این گیاه را به عنوان سوخت خود جمعآوری میکنند و هیچ اطلاعی از ارزش بالای آن ندارند.
کتیرا ارزش صادراتی فراوانی دارد. مثلاً فقط از استان اصفهان، مقدار زیادی کتیرا به کشورهای عربی، انگلستان، آلمان و… صادر میشود. درست است که فروش خام این گیاه سود بسیار مناسبی دارد، اما خام فروشی کردن یک مشکل و عیب بزرگ است!

ما باید تولید کتیرا را افزایش دهیم و به جای خام فروشی، خودمان آن را تبدیل به محصولات مختلف کنیم. با این کار، ثروتی عظیم به دست میآید.
۱۰٫ پرورش ماکادمیا
ماکادمیا یا فندق استرالیایی گرانترین خشکبار جهان محسوب میشود و هزینه نگهداری و پرورش آن بسیار اندک است. جالبتر آن که قیمت این خشکبار در سالهای اخیر بهطور قابل توجهای افزایش پیدا کرده است. ماکادمیا بهصورت با پوست و مغز فروخته میشود که مغز آن حدود ۳۰ تا ۸۵ درصد گرانتر است.
کشورهای معروف پرورشدهنده ماکادمیا شامل استرالیا، کاستاریکا، گواتمالا، کنیا، امریکا، جنوب آفریقا و برزیل میشود. البته بزرگترین تولیدکننده جهان استرالیا است و درآمد فراوانی از طریق آن دارد! در کشور ما به ویژه شمال کشور، موقعیت بسیار مناسبی برای پرورش این محصول وجود دارد.
با توجه به بررسیهای انجام شده در زمینه آبوهوای شمال ایران، اگر ماکادمیا در این مناطق کشت شود، محصولی به مراتب بهتر از استرالیا به دست میآید!

این درخت به آب زیادی نیاز ندارد و هزینههای پرورش آن پایین است. از طرفی مقاومت آن در برابر بیماریها، باعث شده تا یک گزینه بسیار عالی برای پرورش باشد. تمام این موارد، نشان میدهد که ماکادمیا جزو ایده های پولساز کشاورزی است. پس، اگر شرایطش را دارید، حتماً آن را پرورش دهید.
۱۱٫ پرورش میوه بدون شاخه
طبیعتاً پرورش انواع میوه مشکلاتی به همراه دارد. برای پرورش میوه، نیاز به فضای بزرگ و هزینه کردن دارید. به همین علت، باغداران همیشه، از این مشکلات گله و شکایت میکنند و میگویند تولید میوه برای آنها صرفه اقتصادی ندارد. البته گله و شکایت این دسته از افراد، بیشتر مربوط به عدم اطلاع آنها از بازاریابی و فروش است.
امروز در کشور اروپا نهالهایی وجود دارد که میتوانید آنها را با فاصله ۳۰ سانتیمتری از یکدیگر بکارید! در صورتی که نهالهای معمولی را با فاصله چند متری میکارند. نکته جالب این است که با این نهالهای نوین و جدید، میتوان بر روی یک پشتبام ۱۰۰ متری، به اندازه و میزان یک هکتار زمین، میوه کاشت! پرورش میوه بدون شاخه سود بسیار خوبی نصیب افراد میکند.
۱۲٫ احداث گلخانه
احداث گلخانه یکی از روشهای مرسوم در زمینه کشاورزی است که درآمد بسیار خوبی دارد. افراد برای احداث گلخانه باید به دنبال پرورش گیاهان جدید و پرسود باشند. پرورش این گیاهان جلوی شکست کسب و کار را میگیرد. اگر بتوانید گیاهانی با ارزش افزوده بالا را به روش نوین و نه سنتی پرورش دهید، به سرعت موفق میشوید. مثلاً باید به سراغ تکثیر نهال یا قلمه بروید و یا گیاهان مورد استفاده در صنایع مختلف را پرورش دهید.

۱۳٫ پرورش در پشت بام
یکی از بهترین ایده های پولساز کشاورزی، پرورش محصولات مختلف بر روی پشتبام (roof garden) است. با این کار به پاکی هوای شهرها هم کمک بسیار زیادی میشود. شما میتوانید از این روش به عنوان یک تجارت پولساز استفاده کنید. البته باید سراغ پرورش محصولات بسیار گرانقیمت بروید. شما باید انواع گیاهان دارویی، معطر و … را بر روی پشتبام خانه خود پرورش دهید.
برای اجرای این پروژه به موارد زیر دقت کنید:
- میزان نور خورشید و سایه
- میزان باد و سرما
برای طراحی یک باغ در پشتبام، حتماً موارد بالا را در نظر بگیرید و با یک متخصص مشورت کنید. دقت کنید که اگر به ترفندهای بازاریابی و فروش آشنا باشید، سود بسیار خوبی از همین راه به دست میآورید.

۱۴٫ پرورش بید
یکی دیگر از ایده های کسب و کار کشاورزی، پرورش بید است. بید جزو درختانی است که به راحتی تکثیر میشود و رشد میکند. در کشور ما، بید را بیشتر به عنوان بید سرخ میشناسند. از شاخههای بلند بید سرخ برای گلآرایی و تزئین استفاده میشود. از این شاخهها در صنایع دستی و ساخت انواع دکوراسیون و سبد استفاده میکنند.
البته درخت بید انواع مختلفی دارد، ولی در ایران بیشتر بید سرخ پرورش داده میشود. بیدهای طلایی و مشکی هم در جهان بسیار معروف هستند، ولی در منطقه ما به صورت اندک وجود دارد.

۱۵٫ پرورش سیب زمینی قرمز
سیبزمینی قرمز از نظر شکل، کاملاً شبیه به سیبزمینی معمولی است. بهتر است، آن دسته از افرادی که سیبزمینی معمولی میکارند، قسمتی از زمین کشاورزی خود را به این محصول اختصاص دهند. سیبزمینی قرمز کمی شیرینتر است و طرفداران خود را دارد.

۱۶٫ پرورش درخت پالونیا
یکی دیگر از ایده های پولساز کشاورزی، کاشت درخت زیبا و زینتی پالونیا ست. این گیاه بیشتر در کشور چین وجود دارد. امروزه پالونیا بیشتر در استان گلستان کاشته میشود. دلیل محبوبیت درخت پالونیا، وجود گلها و خوشههای زیبای آن است.
این درخت ویژگیهای فراوانی مانند موارد زیر را دارد:
- مقاوم به آلودگی هوا و دود کارخانجات صنعتی
- مقاوم در برابر خاکهایی با زهکشی نامناسب
- نیاز به آب کم
- مقاوم در برابر خاک آهکی و گچی
از درخت پالونیا برای ایجاد فضای سبز مناطق شهری و روستایی استفاده میشود. این گیاه در شرایط مناسب، بسیار سریع رشد میکند و در عرض ۵ الی ۶ سال، میتوان از آن بهره برد. مثلاً یک درخت پالونیا ۵ ساله، بالای ۱۴ متر ارتفاع و قطر آن ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر است. در ضمن، حجم چوب قابل استفاده آن برای مصارف صنعتی، ۳ تا ۵ متر مکعب است. یعنی از سال پنجم، میتوانید آن را برای مصارف صنعتی بفروشید و یا خودتان محصولی تولید کنید.

۱۷٫ پرورش درخت ختمی
پرورش ختمی درختی هم یکی از ایده های پولساز کشاورزی است. طبیعتاً اکثر شما با گل ختمی آشنایی کامل دارید. این گیاه با رنگهای مختلف در طبیعت یافت میشود. اما نوع دیگری از ختمی نیز وجود دارد که به شکل درختچه به ارتفاع ۳ الی ۴ متر است.
این گیاه بیشتر در جنوب کشور کاشته میشود و علاوه بر خواص دارویی و زیبایی فراوان، به عنوان چای ترش هم مصرف میشود. برگهای گوشتیِ ختمی درختی را بعد از خشک کردن به بازار عرضه میکنند. از قسمتهای مورد استفاده ختمی درختی میتوان به برگ، گل و ریشه آن اشاره کرد.

۱۸٫ پرورش رازک
رازک جزو گیاهانی است که در استان گلستان و شمال ایران به وفور پیدا میشود. رازک را در عصاره گندم و جو مانند ماءالشعیر (مزه تلخ ماءالشعیر به خاطر وجود رازک است که یک نگهدارنده محسوب میشود) و صنایع غذایی مختلف کاربرد دارد. این گیاه در سراسر جهان به اسم پودر ایرانی شناخته میشود. شما میتوانید کار پرورش رازک را شروع کنید و میوه این گیاه را به شکل پودر یا کیک دربیاورید. با این عمل سود بسیار مناسبی نصیبتان میشود.

۱۹٫ پرورش اسپیرولینا
جلبکهای اسپیرولینا جزو خوراکیهای مهم در سراسر جهان است. این اهمیت به اندازهای است که سازمان ملل متحد مردم جهان را به پرورش اسپیرولینا دعوت کرده است. آنها این جلبک را به شکل قرص در میآورند و به عنوان یک وعده غذایی در اختیار کشورهای فقیر میگذارند.
این جلبک، دارای خواص و فواید بسیار زیادی مانند انواع ویتامینها، پروتئین و کروم است. اسپیرولینا در آبهای معدنی، یعنی جایی که ph آب حداقل ۹ است رشد میکند. افراد برای پرورش دادن، باید مزارع مصنوعی ایجاد کنند و آب معدنی را با تانکر وارد آن کنند.

۲۰٫ نهالستان درخت
یکی دیگر از ایده های پولساز کشاورزی، احداث نهالستان درخت است. راهاندازی نهالستان، یک سرمایهگذاری عالی برای افراد مختلف است. شما باید از تعداد نهال کم شروع کنید و با یک استراتژی درست بازاریابی، آنها را قبل از بزرگ شدن بفروشید. برای شروع این ایده، باید مدتی در مورد قلمهزنی درختان تحقیق کنید. مثلاً برای پیوند زدن چندین درخت میوه با یکدیگر، آموزشهای لازم را بگذرانید.

۲۱٫ آکواپونیک
آکواپونیک یکی از روشهای نوین کشاورزی است. در این روش، پرورش آبزیان را با هیدروپونیک (به معنای کشت گیاه در آب) ترکیب میکنند. یعنی شما بدون نیاز به فضای بزرگ و آب، محصولات مختلفی را پرورش میدهید.
از مزیتهای استفاده از روش آکواپونیک، هزینه کمتر و سود بسیار زیاد است. با این تکنیک کشاورزی، سرعت رشد محصولات و حجم آنها بسیار بیشتر میشود. البته متخصصان کشاورزی به افراد مبتدی توصیه میکنند که برای شروع، از مقیاس و میزان کم شروع کنند و کمکم با آموزش و تجربه، آن را گسترش دهند.

۲۲٫ کشاورزی میکروگرین
به سبزیهای کوچک یا جوان، میکروگرین میگویند. سن این سبزیجات ۱۰ تا ۱۴ روز و ارتفاع آنها ۷ سانتیمتر است. این سبزیجات کوچک برای تزئین غذاها و یا در سالادها استفاده میشود. البته بیشتر متقاضیان آنها، رستورانها هستند.
افراد یا کشاورزان مبتدی میتوانند وارد این کسب و کار پر مشتری و کم هزینه شوند. شما توانایی آن را دارید که در یک فضای اندک، حتی در منزل خود، کار پرورش را آغاز کنید. این ایده بسیار پرسود است.

۲۳٫ پرورش سبزیجات
پرورش سبزیجات درآمد بسیار مناسبی دارد و میتوان آن را به راحتی در منزل آغاز کرد. برای وارد شدن به این کسب و کار، نیاز به سرمایه بسیار اندکی دارید. شما باید سبزیجات را در خاک مناسب و یا داخل ظروف پرورش دهید.
اگر میخواهید عمل پرورش را در ظرف انجام دهید، حتماً گلدان یا ظرف باید ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر عمق داشته باشد.
۲۴٫ کشاورزی هیدروپونیک
پرورش به سبک هیدروپونیک، یکی دیگر از ایده های پردرآمد کشاورزی است. هیدروپونیک به روش پرورش گیاه با آب غنی از مواد مغذی یا مفید میگویند. در این روش، دیگر از خاک استفاده نمیشود و خطر آلودگی بسیار کم است. به همین علت، افرادی که به سلامتی خود اهمیت میدهند، سراغ خرید این محصولات میآیند. کشاورزی هیدروپونیک هم مانند آکواپونیک به فضای کمی نیاز دارد و جزو سرمایهگذاریهای کم هزینه است.
در روش هیدروپونیک، سرعت رشد گیاه تا ۲۵ درصد افزایش پیدا میکند و این یعنی شما محصولات بیشتری برای فروش دارید. هیدروپونیک به سه روش انجام میشود، که باید آنها را قبل از شروع کسب و کار آموزش ببینید.
۲۵٫ پرورش شاهدانه
شاهدانه یا سرده یک گیاه آرامبخش است که برای مغز فوایدی دارد. از الیاف، تخم شاهدانه و روغن شاهدانه برای مصارف مختلف استفاده میشود. البته یکی از مهمترین کاربردهای آن، درمان بعضی بیماریهاست.
سادهترین روش برای پرورش شاهدانه، پرورش در فضای آزاد یا باز است. در فضای باز، هزینههای شما کاهش پیدا میکند.
نکته: کشت گیاه شاهدانه بدون مجوز جرم دارد و باید برای پرورش آن مجوز لازم را تهیه کنید. این گیاه بیشتر توسط شرکتهای دارویی خریداری میشود.

۲۶٫ پرورش گل
پرورش گل یک تجارت عالی و پرسود برای افرادی است که آموزشهای لازم را دیده باشند. برای این کسب و کار، مشتریان فراوانی دارید. در واقع از مردم عادی گرفته تا گلفروشیها و برگزارکنندگان انواع مراسم، مشتری شما هستند. افراد میتوانند این ایده را با کمترین هزینه و حتی در منزل خود آغاز کنند.
برای پیشرفت در این شغل، باید حتماً به مهارت رشد کسب و کار مسلط باشید.
برای ثروتمند شدن از این طریق، اول باید با آموزش درست و اصولی، یکی از ایده های پولساز کشاورزی را پیدا کنید. شاید با خود بگویید که من همین الان با خواندن این مقاله یک ایده را انتخاب کردم! اما این نوع انتخاب ایده، آن هم فقط با خواندن مقاله، کار غلطی است.
من فقط با این نوشته ذهن شما را باز کردم، حالا باید با استفاده از نکات و ترفندهایی، ایده متناسب با خود را پیدا کنید.